Cykelmekens bästa tips för vårfixad cykel

Ljuset har äntligen återvänt. Solen värmer de allt längre dagarna och känslan av frihet som cyklingen ger blir ännu större. Under förutsättning att inte växlarna krång­lar, bromsarna tar dåligt eller hjulen skevar. Kort sagt, under förutsättning att cykeln fungerar bra.

Vi besökte Bonmeq i Stockholm, en cykelverkstad som även ordnar mekkurser, för att få enkla tips om hur du kan vårpiffa din cykel. Vi bad specifikt om tips på enkla åtgärder som vem som helst klarar. Du som är händig kan förstås göra mer men tipsen från verkstadschefen Jovan Lukic (bilden) och delägaren Ingemar Johansson tar dig långt på vägen mot en skrammelfri, mjuk, behaglig och säker vårcykling.

KEDJA

Innan du tar ut cykeln – om du nu ställde in den i höstas – behöver du ägna en stund åt kedjan. Ingemar Johansson formulerar det enkla rådet: ”olja upp den”. Jovan visar och påpekar att det också är viktigt torka av kedjan efteråt.

– Oljan ska inte ligga utanpå kedjan, utan bara smörja inuti själva länkarna, förklarar han.

Olja som ligger utanpå drar till sig smuts och gör att kedjan slits fortare.

Men behöver man inte tvätta den först?
– Det är förstås det bästa och det finns särskilda kedjetvättar som gör att du inte behöver ta av kedjan från cykeln. Annars följer en hel del smuts med när du torkar av kedjan efter att ha oljat in den.

BROMSAR

När kedjan glänser tar du lämpligen en titt på bromsarna. Om du har fälgbromsar, med klossar som griper runt fälgens kanter, behöver du kontrollera att de sitter rakt och i rätt läge.

– Bromsbelägg kan ofta hamna lite snett och då finns det en risk att de tar i däcket i stället för fälgen när du bromsar, med punktering som följd. Du måste förstås också se till att beläggen inte är för slitna. Då måste de ovillkorligen bytas, uppmanar Ingemar.

Jovan visar ett trick som fixar kärvande bromsar.

– Spreja med en rostlösande och smörjande sprej, som 5-56 eller WD-40, där bromsens delar rör sig mot varandra. Det kan du för övrigt göra på alla rörliga delar på cykeln, som växelreglage, växelförare och de små trissorna som kedjan löper igenom, om cykeln har utanpåliggande växlar.

Skivbromsar är lite knepigare att göra så mycket åt själv. Helst ska de luftas för att säkerställa en bra bromsverkan. De är en något omständlig och kladdig procedur som kräver lite specialutrustning och kanske är det värt att lämna cykeln till en verkstad för en sådan åtgärd.

Kontrollera också om någon av bromsarna tycks ligga an emot bromsskivan. I så fall har förmodligen en kolv i själva bromsoket fastnat, vilket också åtgärdas bäst av en verkstad.

Om du har en fotbroms eller en navbroms fram kontrollerar du att den griper in mjukt när du bromsar. Om den hugger eller ger dålig bromsverkan behöver du bege dig till verkstaden för byte av bromsbelägg.

DÄCK OCH FÄLGAR

Är däcken spruckna längs sidorna? Byt. Har de stått utan luft över vintern? Då kan grus och smuts ha kommit in mellan däcket och fälgen vilket ökar risken för punktering. Gör rent och montera däcket på nytt. Ingemar påpekar att när du ändå har hjulet i din hand är det en god idé att känna efter att ingen eker är lös.

– Det brukar i och för sig först märkas genom att hjulet är skevt. Men det skadar inte att känna efter. Om du upptäcker en lös eker spänner du den bara så att den är ungefär lika hårt spänd som de övriga på samma sida.

RÄTT DÄCKTRYCK

När du är klar med vårpiffen ska du inte glömma att pumpa däcken ordentligt, påminner Jovan. Ett däck med för lite luft försämrar cykelns stabilitet och gör också att däcksidorna spricker fortare. Rätt däckstryck hittar du på sidan av däcket, där det brukar anges ett intervall med det lägsta respektive högsta tryck däcket är avsett för.

– När du monterar däcket, se till att den märkningen hamnar vid ventilen så hittar du den lätt när det är dags att pumpa, tipsar Ingemar och rekommenderar att du använder en golvpump som visar lufttrycket.