DAGBOK 2018

Onsdag 12 september

Delar av Varbergskretsens styrelse träffade Varbergs kommun Hamn&Gatuförvaltningen. Vi diskuterade trafiksituationen (i synnerhet cykelfrågorna) vid nya stationsområdet, cykelbokslut 2017, nästa cykelplan, driftsfrågor, Ö.Långgatan, cykelkarta och en del annat. Ett mycket givande och trevligt möte.

Tisdag 4 september

Cykeltur

Kvällens cykeltur gick norrut och österut på ovanliga och vanliga, asfalt och grusvägar i olika miljöer. 16 deltagare cyklade drygt 1 timma till

Höstmöte

i klubblokalen där Göran Andersson berättade och visade bilder från en cykeltur mellan Kiruna och Umeå. 23 åhörare lyssnade till Görans mycket fina berättelse. Cykelfrämjandet bjöd på varm korv och dryck, En mycket trevlig kväll.

Tisdag 21 augusti

Dagens cykeltur gick till Kanotklubben Bris klubbhus. Vi var 12 som startade i solskenet från Gamlebyskolan med siktet mot Getterön. Vid kanotklubben möttes vi av klubbrepresentanter med klubbens ordförande Mikael Eriksson i spetsen. Mikael presenterade klubben och berättade om de aktiviteter som de har, samt berättade om de olika typer av kanoter och paddlar som finns. Efter detta blev vi bjudna på fika i solskenet med den strålande utsikten mot fästningen och hamninloppet. Efter fikat begav sig några längre ut på Getterön för ett kvällsdopp och andra cyklade hem.

Tisdag 7 augusti

I det mycket varma och soliga vädret, cyklade 13 st en runda österut via Träslövs trädgårdsstaden till kvällens mål Träslövs trädgård. Maria hälsade oss välkomna , berättade om företaget, visade oss runt och berättade om olika växter.

Tisdag 26 juni

13 st cyklade i det fina sommarvädret till Trönningenäs där Göran Andersson tog emot och berättade mycket inspirerande om sin biodling. Därefter bjöds på nybakat bröd och nyslungad honung.

Tisdag 19 juni

10st cyklade till Vareborgs jordgubbsodling. Midsommarjordgubbar inköptes och fika avnjöts på det fina kaffet.

Tisdag 12 juni

Vi var 11 st som cyklade i solsken till Eliassons gamla båtvarv på Getterön. Där möttes vi av Göran Nordbladh som gav oss en utförlig information över Getteröns marina historia. Vi fick även se det gamla båtvarvet som Allmogebåtar Halland tagit över och fortsätter den gamla verksamheten i med att bygga och renovera båtar enligt gammalt vis. Efter guidningen smakade det medhavda kaffet gott på klipporna med utsikt över Hattaviken.

 

Tisdag 29 maj

11 förväntansfulla deltagare cyklade först till ”Växtkraft” bredvid Träslövs föreningsgård och tittade på bl.a höns, kaniner och växter. Därefter fortsatte cykelturen till Träslövs smedja , vilken var i bruk denna kvällen. Bert-Ove Andersson visade och berättade om smedjan och bostadshuset. En mycket uppskattad visning. Ett presentkort till cykelaffären NO1 lottades ut.

Tisdag 15 maj

Årets första cykeltur genomfördes i strålande solsken. 17 cykelentusiaster cyklade via de östra delarna av staden till Kommunens växthus vid Kattegattsvägen. Per-Olaf Johansson visade oss runt i växthusen och berättade om årets sommarblommor och kaktusgruppen. En mycket uppskattad visning. Ett presentkort till cykelaffären NO 1 lottades ut.

 

 

Måndag 12 mars

Årsmötet genomfördes på sedvanligt sätt och Cykelfrämjandets riksordförande Lars Strömgren gästade oss och talade mycket stimulerande om cykelpolitik.

DAGBOK 2017

Måndag 2 oktober

Styrelsen träffade Trafikverket (Delprojektledare Björn Bjurklint) och diskuterade cykelvägar och cykeluppställning vid nya järnvägsstationen. Samtalet kretsade runt hur cykelfrågorna löses under speciellt byggtiden (ca 5 år) och vid färdigbyggd ny station. Ett mycket givande och trevligt möte.

Tisdag 5 september

På årets sista hemliga cykeltur, deltog 10 st cyklister. Cykelturens mål blev Eliasa hembygdsgård på Södra Näs. Ordföranden i Träslövs hembygdsförening berättade om och visade hembygdsgården. En mycket givande och trevlig eftermiddag.

Efter cykelturen var det höstmöte i klubblokalen. På programmet stod föreningsutveckling, vilket leddes av studiefrämjandet. En mycket bra och givande diskussion. 16 st deltagare på mötet, vilket inleddes med en delikat räksmörgåstårta.

Torsdag 31 augusti

Cykelfrämjandet deltog i en diskussion om cykelförbindelse Hunnestad – centralorten. Hublitz hembygdsförening hade bjudit in Varbergs kommuns kommunalråd och andra representanter från kommunen.

Tisdag 29 augusti

I fint väder startade 9 st cyklister från gården Stackenäs vid sjön Fävrens östra sida med Kenneth Johansson som guide. Turen började med att spana in kraftstationen vid Stackenäs. Nästa stopp var i Kungsäter vid Rhododendron parken. Därefter bar det iväg till Agnbäck. Här avnjöts medhavd kaffekorg och Kenneth berättade om Birger Svensson och historien om Agnbäck. Nu bar det iväg söderut och utmed västra sidan av sjön Fävren. Här kom ett överraskande kaffestopp. Gerd o Bertil bjöd in till sitt fantastiskt fina sommarställe. Tack vare Kenneths inspirerande guidning blev eftermiddagen verkligen minnesrik.

     

   

Tisdag 22 augusti

I det fina vädret cyklade 11 st söderut till Vare djurkyrkogård. Jenny Bergström från Varbergs kommun berättade om platsens historia och om begravningsplatsens användande och skötsel. En mycket givande eftermiddag och medhavd fika smakade gott.

Lördag 12 augusti 

Fyra tuffa cyklister cyklade i det tilltagande regnet och blåsten genom Åsa ned till Stråvalla strand/småbåtshamn, där fikat smakade gått. Två cyklade norrut tillbaks till Åsa och två cyklade söderut till Varberg. Vädret var inte det bästa men det var en trevlig cykeltur.

Tisdag 8 augusti

25 förväntansfulla cyklister cyklade till Getterön för att titta på några torp. Radio Hallands reporter Peter cyklade med och sände direkt. Vid flygplatsen mötte bröderna Arne o Nils-Gunne Hansson upp. De visade oss 5 olika torp och berättade med inlevelse om de olika människorna, som levt och verkat på torpen. Det blev en mycket lyckad eftermiddag. Radio Hallands sändning kan avlyssnas på http://t.sr.se/2vIWBO9

Tisdag 27 juni

    

11 cyklister cyklade till Warbergs tomat. Turen gick via Trönninges nya skola där vi hade ”vattenstopp” på den fina skolgården. Framme vid Warbergs tomat tog Raimo Einosson emot oss och guidade runt i växthuset för tomat-, gurka- och paprikaodling, där vi också fick provsmaka olika tomatsorter..Därefter gick vi till växthuset för sallad och örter. Det används inte kemiska bekämpningsmedel utan biologisk bekämpning utföres mot skadedjur och svampangrepp.. Vi tackade Raimo för en trevlig och informativ guidning.. Därefter blev det fika och inköp av ”härodlade” produkter för de som ville och det var de flesta.

Tisdag 20 juni

Vareborgs jordgubbsodling var eftermiddagens mål för 16 st cyklister. Inköp av jordgubbar, grönsaker och kaffe med glass och jordgubbar avnjöts.

Tisdag 13 juni

     

En mycket lyckad cykeltur till Kärradal och Eivor Melanders trädgård. 13 st cyklister njöt av den fantastiskt fina trädgården

Tisdag 30 maj

 


Vi var 14 st förväntansfulla kvinnor och män som cyklade till Getteröns flygfält. Bertil Anderson med sonen Patrik berättade om flygfältets historia. Vi tittade på flygklubbens olika flygplan. Bertil och Patrik visade sedan  sitt flygplan, vilket de byggt själva. Det var verkligen intressant höra deras berättelse om flygplansbygget . Eftermiddagen avrundades med kaffe o fralla (flygklubben bjöd) och besök i flygledartornet. Det var en mycket intressant och spännande eftermiddag.

Tisdag 30 maj på kvällen

 

Varbergs Kommun förhandsvisade nya idrottscentret ”Tresteget”  vid Trönninge för föreningar i kommunen. Cykelfrämjandet representerade med 5 medlemmar.

Tisdag 16 maj

Eftermiddagens cykeltur gick via Trönninge – Annebergs gård, där änder beskådades. Turen fortsatte sedan  via Varberg Nord till Biredskapsfabriken i Torpa. 12 deltagare i dagens cykeltur

Tisdag 9 maj

9 personer cyklade via Träslövsläge – G:a Köpstad till Ewa o Lennart Janko i Galtabäck. Vi tittade på de fina stickade hantverken och fotografierna. Fikat smakade gott i det fina uterummet.

 

DAGBOK 2016

 

Tisdag 29 november

Ett tjugotal personer var inbjudna till Cycleurope, där Tony Grimaldi presenterade deras nya produktion av el-cyklar i Varberg. Nästa år planeras 8000 elcyklar byggas.

Anita representerade Cykelfrämjandet Varberg och Lars Strömgren Cykelfrämjandet Riks.

img_1600-monark-redimg_1603-monark-red

 

Måndag 7 november 

Det sedvanliga höstmötet gick av stapeln under kvällen. Kenneth Johansson, från Gödestad Hembygdsförening, berättade om cykelleden ”Monarkleden” mellan Varberg – Kungsäter. Kenneth berättade även om monarks grundare Birger Svensson.

De 18 deltagarna på mötet diskuterade årets och nästa års program. Kaffe o fralla avnjöts under den trevliga kvällen.

Onsdag 2 november

Cykelfrämjandet hade en cykeltestbana i Societetsparken under dagen. Ca 15 barn i åldrarna 4 – 11 år testade banan med stor framgång. Första försöket var i regel svårt men efter en stund klarade de flesta hela banan och ville inte sluta. En särskild eloge till Edit, 4 år, som just lärt sig cykla. Hon var mycket snabb på den 125 m långa banan med bl.a. slalom mellan koner, balans på vippbräda och cykling under ribba.

img_1507-2-barn-socie-red img_1509-2-barn-socie-red

Lördag 17 september

Cykelfrämjandet hade torgmöte där kretsens verksamhet och elcykel presenterades.

Lördag – söndag 3 – 4 september

18 personer startade från Kungsbacka station på morgonen. Cykelturen gick via Fjärås bräcke, Tjolöholm och andra intressanta saker ned till Fjärås, där god middag och och en god natts sömn avnjöts. På söndagen fortsatte färden i strålande solsken till Varberg.

Deltagarna kom från Helsingborg, Halmstad och Varberg. Turen var arrangerad av Lisbeth och Britta.

Tisdag 30 augusti

På tisdagskvällen samlades ca 15 personer vid Gamlebyskolan för att cykla via strandpromenaden till Kusthotellet i Apelviken i strålande sol och varma vindar.
Vi fick en mycket trevlig och omfattande guidning av Lena Christopherson.
Hon berättade utförligt om doktor Almers liv och gärning och att sanatoriet har haft flera andra inriktningar när TBC minskade i Sverige.
Alla, som arbetade på sanatoriet bodde på området och där fanns både affär, post, biograf mm.
11 barn, däribland Lena, föddes och växte upp i området på 40-talet. En trygg och omhuldad tid.
Cykelturen avslutades med kaffe och tårtbit inne på hotellet!
Tack alla för i år! Vi ses på höstmötet hoppas jag och så förstås på cykelturerna nästa år!

Lördag 27 augusti

6 personer cyklade till hembyggsmarkanden i Hunnestad.

Tisdag 23 augusti

Ikväll gick cykelturen till ”Rensa ut” i Tångaberg. Vädret var perfekt och avståndet ok men ändå var vi bara 9 personer!?

Det var tråkigt för vi fick en mycket intressant information av Eva-Lena Lagerlöf om hennes firma, som bygger på att hjälpa olika personer att ” rensa ut”.

Det kan vara dödsbon, flytt eller bara ”röjning” i förråden.

Eva-Lena visade många exempel på gamla prylar, som kan få nytt liv hos en annan ägare! Det blev en härlig diskussion under fikat, som Eva-Lena bjöd på!

Tisdag 16 augusti

Kvällens cykeltur avverkades i fint väder. De 10 deltagarna cyklad via strandpromenaden – Apelviken . S:a Näs – smågator i Träslövsläge till Kaffeboden. Cykelfrämjandet bjöd deltagarna på glass. En trevlig tur.

Lördag 13 augusti

Turen började i bra väder men slutade i ösregn så vi fick korta av den något. Carl-Magnus Alexandersson guidade. 8 personer deltog. Tyvärr ingen medlem från Åsatrakten!

Carl-Magnus berättade att Åsa samhälle bildades när järnvägen kom i slutet av 1800-talet. Eftersom det var möjligt att åka tåg till Åsa så byggdes både sommarstugor och barnkolonier (12 st !!) i rask takt! Kusten hade både sandstränder, klippor och skärgård, som lockade många Göteborgare. Kolonierna ägdes av företag från olika städer bl.a. Borås, Göteborg och Malmberget.

Idag bor det ca 6000 personer i området. De flesta är åretruntboende, som pendlar till arbetet från den nya stationen till Göteborg. Åsa är ett fungerande samhälle med både affärer, restauranger, vårdcentral och sjukstuga.

En trevlig tur som avslutades med fika hemma hos Alexanderssons. Tack så mycket

Tisdag 5 juli

Tre tappra cylister avnjöt två fina trädgårdar på Norra näs.

Tisdag 28 juni.

Kvällens 7 cyklister tittade på gamla ladugården Lindberga skola på vägen till kvällens mål, utsikten i Attorp. I det vackra vädret kunde man se traktens kyrkor och Getteröns flygfält. På vägen hem besöktes hembygdsgården ”Klasa” och hemfärden fortsatte via arboretiumet i Lindberga kyrkogård. En mycket lyckad kväll.

Tisdag 21 juni

11 st jordgubbssugna cyklister cyklade till Vareborgs jordgubbsodling. Några kom lite på villovägar men kom fram. Sedvanliga jordgubbar och glass avnjöts. Därefter en del inköp.

Tisdag 14 juni.

Regnet började när 16 cyklister startade för en kort cykelrundtur till Påskbergsskogen. Där berättade Rune Österberg om områdets historia och visade och berättade om några träd. De stora träden skyddade gruppen bra för regnet.

Påskberget red

Tisdag 7 juni

6 tappra cyklister besökte Torpa kyrka. Lennart Larsson guidade i den gamla kyrkan från 1200-talet, som har en viss anknytning till kungamördaren Ankarström. ett dopfat från 1600-talet var en av alla sevärdheter. En härlig cykeltur på ca 3 mil.

Söndag 5 juni

Några från Göteborgskretsen hade cyklat ner till Varberg dagen innan och fler kom direkt till starten vid Gamlebyskolan. Vi var 16 personer som, som cyklade en runda på ca 5 mil och tittade på Varberg i strålande solsken och nästan ingen vind. Turen började med en runda på Getterön, där de olika torpen kollades och fikapaus på flygfältet. Därefter cyklade vi genom Varbergs centrum och vidare mot Vareborgs jordgubbsodling, där några köpte jordgubbar. Hallands landsbygd visade sig från sin bästa sida. Nästa stopp blev hos Jankos Hantverk & Bild, där vi tittade på bl.a vackra stickade kläder. Lunch åt vi vid stranden i Träslövsläge. En helt perfekt cykelsöndag.

5 juni 1 red 5 juni 2 red

 

Tisdag 24 maj

Efter en stund fick 29 cyklister söka skydd  för en kort regnskur under några stora träd. Gruppen kunde efter ett kort uppehåll fortsätta torra, till osttillverkningen i Vare. Anders Lindahl tog emot och berättade om osttillverkningen. En del av ostlagret såldes slut och man kunde även titta på olika keramik saker.

Lördag 21 maj

Cykelbytardag på torget i Varberg. 5 cyklar fick nya ägare. Det är inget större intresse från allmänheten för cykelbytardagen.

Tisdag 10 maj

24 glada cyklister cyklade i vårsolen till Warberg tomat i Tofta. Där möttes vi av Raimo och Bodil som driver biologisk odling av grönsaker sedan 30 år tillbaka. För att bekämpa skadeinsekter används nyttoinsekter och för pollinering köps humlor in. Efter en mycket intressant och sevärd guidning bland alla olika tomat-, gurk- och paprika sorter i växthusen gick vi vidare till örtagården. Där såg vi många olika örter, som hade planterats, växa till sig för att säljas i den fina gårdsbutiken. Kvällen avslutades med provsmakning och möjlighet till att köpa med hem av det som odlats på gården.

Warberg Tomat 2 red   Warberg Tomat 4 red   Warberg Tomat 1 red

 

 

 

 

 

 

Onsdag 13 april

Cykelfrämjandet visade upp en elpaket cykel för föräldrarna på Brunnsbergs förskola. Intresset var stort inte minst hos barnen.

 

 

DAGBOK 2015

Onsdag 25 november

Medverkade CF Varberg med bl.a. Studiefrämjandet, att visa debattfilmen Bikes vs Cars och efterföljande diskussion på Naturrum Getterön.

Måndag 9 november

Det sedvanliga höstmötet med 15 närvarande medlemmar. Den inbjudna föreläsaren lämnade återbud, men vi fick låna bilderna från Hurtigruten och visa själva. De som åkt turen kommenterade de vackra bilderna. Gruppen diskuterade bl.a. sommarens aktiviteter, nästa års aktiviteter, längden på cykelturerna. Flera tips inför nästa års verksamheter dök upp. Kaffe, bredda smörgåsar och kaka smakade gott.

Måndag 2 november

Styrelsen träffade miljöpartiet och diskuterade det pågående arbetet med kommunens nya cykelplan 2016-2020. Ett mycket givande och trevligt möte.

Onsdag 7 oktober

Varbergs kommun hade bjudit in till ett workshop om Varbergs hållbarhetsmål. Anita representerade Cykelfrämjandet​.

Fredag 2 oktober

Fredagen var den sista dagen för kampanjen cykla för världens barn från Laholm till Kungsbacka, som pågått sedan måndagen. Cykelfrämjandet Varberg ställde upp med 10 medlemmar och cyklade från Bua till Gårda brygga norr om Åsa med start i Bua hamn kl 0645. ​Vi möttes av glada tillrop och många givare, först vid Väröbacka gästgiveri där bl.a. ideela föreningar gav sitt bidrag och vi blev bjudna på första fikan. Därefter kom resans höjdpunkt Stråvalla förskola där alla barnen bakat i två dagar för att sälja fika till sina föräldrar och på så vis samlat in 1100 kr. Vi fick också höra fin barnsång. I Frillesås kom många givare bl.a. Golfrestaurangen, som skänkte sin dricks i enkronor, 2000 kr. Det blev tungt för Gösta Granhamn, som körde insamlingskannan. En annan höjdpunkt var Löftadalens Folkhögskola i Åsa. Elever och lärare bjöd på fika och musikunderhållning. Skolan har ca 160 elever av vilka 60 är internatelever. Där finns 6 ensamkommande flyktingbarn. En mycket härlig blandning och atmosfär! Vid Gårda brygga skulle insamlingscykeln fraktas med båt till Gottskär och från Gårda brygga fick vi cykelfrämjare cykla hem igen. En bättre dag är svår att få! Världens barn löfta redVärldens barn Gårda RedVärld barn gårda red

Lördag 19 september

Under Trafikantveckan medverkade Cykelfrämjandet  lördagen kl 10 -14. Vi var placerade framför kyrkan vid Brunnsparken. Andra medverkande var Varbergs kommun med Hamn&Gata o Stadsutvecklingskontoret o Serviceförvaltningen, Polisen, Hallandstrafiken och cykelhandlarna Cykelhuset Fåglum o Erland Cykel & Sport. Cykelfrämjandet hade engagerat firman MOVEByBIKE från Malmö, som visade en ”cykelbuss” i vilken 12 förskolebarn kunde transporteras. Många barn tog chansen att provåka en liten runda i centrum. Cykelfrämjandet förde ut budskapet om fördelarna med cykling. Mycket folk var i rörelse under denna fantastiskt fina höstdag när solen sken från klarblå himmel .

Tisdag 1 september

Året sista cykeltur samlade 14 st. Cykelturen gick, i det ljumna duggregnet, via Påskbergsskogen – Kåsa – till hotell Havanna. Erik Diding hälsade oss välkomna och guidade oss runt anläggningen. Kaffe och kaka avnjöts i Hemmingwayrummet, med en vacker utsikt ut över havet.       

Lördag 29 augusti

Cykelfrämjandet medverkade, ihop med 22 olika föreningar, under Sparbanksdagen i Nöjesparken Varberg. Cykelfrämjandet marknadsförde sin verksamhet och hade en frågesport med cykelfrågor. Ett stort arrangemang, som lockade ca 3000 besökare, i det fina vädret.         

Tisdag  25 augusti

7 st cyklade en rundtur på Getterön, via bl.a. gamla torp och fikat avnjöts vid Hattaviken.

Tisdag 18 augusti 

Vi var 10 st som såg fram emot dagens utflyktsmål som var Bolsestugan i Trönninge och där bli guidade av Evy Rosengren. Evy berättade att stugtypen är en högloftstuga, som var vanlig från medeltiden fram till 1800-talet på landsbygden. Idag finns inte många av dessa stugor kvar och är därför mycket ovanlig och att den ligger kvar på platsen den byggdes på är unik. Efter guidningen smakade den medhavda fikan bra.

Tisdag 11 augusti

En tapper skara på 5 st, cyklade den vackraste delen av Kattegattsleden, Strandpromenaden – Apelviken – Träslävsläge – G:a Köpstad, till ESSOmannen vid Västkustvägen. Vi togs emot av Krister Lindholm som under 15 år samlat ihop en ansenlig mängd med gamla bensinstationsprylar. Roy o Råger fanns på plats i macken där väggar och tak är prydda med oljeburkar, cyklar, radioapparater osv. I garaget står en PV Duett och en Hot road samt en trevlig cafe-/barhörna och på gårdsplanen stod ytterligare en Hot Road. Kristers nästa projekt är att bygga en bilverkstad i gammal stil. När solen började gå ner tog vi cyklarna och trampade tillbaka mot nutiden.  

Tisdag 4 augusti ​

8 glada cyklister cyklade till Björke gård i Lindberga. Eva o Tomas visade oss 39 bruna kor med kalvar. I deras trädgård såg vi långa vackra stenmurar från 1800-talet. Deras speciella lejonhund stöttade oss i stentrapporna. Fikat avnjöts vid Rottemossen i Trönninge där näcken smög på oss och vi kollade in näckrosorna i kvällssolen. En härlig cykelkväll.

Söndag 28 juni

8 st gav sig iväg på långturen Årnäshalvön runt. Under den fina turen upplevdes naturreservatet längst ut på den västra delen av halvön, båthamn, kvarnar, spännande stigar, Eseviksgården och glass avnjöts på Kärra smedja. Alla var mycket nöjda efter turen.

Tisdag 16 juni

Vareborg och jordgubbar var kvällens mål för 13 st cyklister. ​Kennet tog emot och berättade att  jordgubbarna hade börjat blomma redan i slutet av mars. De blommade i 6 veckor ​utan att sätta bär, därför blir det eventuellt ont om jordgubbar till midsommar. Det är ca 50-60 anställda som arbetar med ​jordgubbarna. Därefter bjöds det på jordgubbar och glass och jordgubbar köptes i den välsorterade butiken.

Tisdag 9 juni

En underbar sommarkväll cyklade 12 deltagare via g:a Köpstad till Galtabäck och besökte Eva o Lennart Janko. De berättade om sitt företag, där Eva bl.a sysslar med stickningkurser och garner och Lennart med fotokonst. Kaffe o fralla avnjöts i den vackra trädgården med utsikt ut över havet.

Fredag 5 juni

Inför invigningen av Kattegattleden, den 6 juni i Halmstad, fördes en budkavle med cykel från Göteborg till Halmstad. Cykelfrämjandet medverkade i cyklingen genom Varbergs kommun från Löftabro söder om Frilleså via Bua, Getteröns naturrum ​till Björkäng, där budkaveln över lämnades till Falkenberg.

Söndag 31 maj

13 deltagare var med på dagens långtur till Väröbacka och Hermans bunker. ​Herman föddes 1901 i Väröbacka. Han levde i Kanada åren 1928-1945. Vid hemkomsten till Väröbacka arrenderade han en bit mark på guiden Göran Karlssons föräldragård. Här byggde han en bunker som liknar en jätteiglo. Konstruktionen består av 15 cm betong, ​10 cm jord och ytterligare 15 cm betong. Temperaturen är alltid ca 8 grader in Ewa o Lennart Janko.ne i bunkern. ​I bunkern hade han smedja och hjälpte traktens ungdomar att bl.a. trimma mopeder. Numera äger Göran Karlsson både bunker och stuga, vilken används idag som jaktstuga och museum/samlingsplats för intresserade.        

Lördag 30 maj

Cykelbytardag på Varbergs torg. I det regniga och blåsiga vädret förmedlades endast 2 köp.

Tisdag 26 maj

Kvällens mål för cykelturen var Solvikens koloniförening i Apelviken. Björn visade runt i det vackra området. En tipspromenad ordnades också för de 14 deltagarna.

Tisdag 19 maj

Vi var 14 cykelentusiaster som gav​ oss i väg till Lanthandlare Fink i Himle i sol och motvind. Ann-Maries Finks Lanthandel är ett litet museum som visar hur en lanthandel kunde se ut när det begav sig. Det har tagit henne 40 år att samla in alla gamla ting. ​Efter besök i lanthandeln och rundvandring i den vackra trädgården serverades vi kaffe med dopp.

Lördag 16 maj

Cykelfrämjandet hade ett möte på torget i Varberg. Föreningen marknadsförde sin verksamhet, visade en ”liggcykel”  och en eldriven ”lådcykel” specialutrustad för att transportera barn. Besökande på torget visade ett stort intresse.                

Lördag 9 maj

Cykelfrämjandet Göteborg ordnade en cykeltur i Göteborg. Nio ”främjare” från Varberg och åtta göteborgare cyklade via ”Älvrummet” vid operan, där en utställning om Göteborgs framtid beskådades. Därefter gick färden till Slottsskogen där medhavd lunch avnjöts. Efter lunchen gick cykelturen vidare ned mot Göta älv, där beskådades bl.a. den gamla öltunnan för portertillverkning från 1860-talet. Cykelturen tillbaka till stationen gick längs Göta älv. En mycket lyckad cykeltur.           

Onsdag 6 maj

​Cykelfrämjandet (Anita, Lisbeth o Rune) träffade Varbergs kommun Hamn&Gata och diskuterade kommande cykelplan 2016-2020. Planen beräknas vara klar för politiska beslut innan jul i år.

Tisdag 5 maj

Regnet höll upp när 10 st startade cykelturen till Killingstången Getterön för att titta på fåglar. Efter en stunds fågelskådning kom det en åskregnskur och vi började dra oss hemåt igen.

Torsdag 9 april

Möte med Cycleuropes ledning , Varberg kommun [email protected], MarknadVarberg och Cykelfrämjandet med riksordföranden Lars Strömgren och Varbergskretsen som representerades av Anita, Britta o Rune. Diskuterades om cyklingens framtid och speciellt elcykeln och olika åtgärder att stimulera till ett större antal cyklister i kommunen.

Måndag 16 mars

Vid årsmötet beviljades styrelsen ansvarsfrihet för 2014 års verksamhet, en ny styrelse valdes för 2015 och planerad verksamhet för året godkändes. Till kaffet visade Peter Bonsirven vackra bilder och berättade om sin spännande segling genom Nordvästpassagen ​

DAGBOK 2014

Måndag 1 december Tomtecykling till Hamn&Gatunämndens ledande (arbetsutskottet) politiker. Cykelfrämjandet överlämnade ”cykelsynpunkter” i form av en julklapp.   Foto Ulrika Ernström Måndag 10 november Höstmöte i klubblokalen (Eskilsgatan). Anita hälsade oss välkomna och berättade om vad som hänt under året. Hon frågade även efter ideer till nästa års verksamheter och förslag på nya styrelseledamöter. Ronald Johansson visade gamla filmer från olika epoker i Varberg, några med cykelinnehåll. En verkligt uppskattad stund. Ronald hjälpte oss att dra cykelvinsten i cykelturslotteriet. Presentkortet (cykelaffären NO1)till en ny cykel vanns av Birgit Johansson. Tröstpriserna gick till Karin Alexandersson och Sonja Yngvesdotter. Deltagarantalet blev en besvikelse, endast 9 st utöver Ronald och styrelsen. Det blev ett mycket trevligt eftersnack efter mötet. Lördag 20 september Möte på Varbergs torg kl 10 – 14. Cykelfrämjandet har samlat in synpunkter om cyklingen i Varberg. Ett mycket uppskattat arrangemang med många och livliga diskussioner. Se artikel Hallands Nyheter Cyklar gärna. Bo-Markus Johansson och Karolina Andersson, med sonen Frans, tycker att Varberg är en bra cykelstad – men den kan bli ännu bättre. Foto: Annika Karlbom Cykelfokus på trafikantveckan Varberg. Fler pumpställen. Bättre cykelbanor. Och våga använda ringklockan mer! Det är några av synpunkterna som kommit fram under trafikantveckan, som Cykelfrämjandet uppmärksammade i helgen. Publicerad 20 september 2014 Uppdaterad 13:36 HN nätet. Varberg anses vara en cykelstad, men det finns mycket kvar att göra. I alla fall enligt Cykelfrämjandet Varberg, som i lördags pratade med cyklister på torget. Just nu pågår kampanjen trafikantveckan, som ska få fler att ställa bilen. – Många tycker att gatstenen är jobbig att cykla på, och vill ha bättre markeringar av cykelbanorna. Vi föreslår också att cyklister ska få köra mot enkelriktat. Så är det i Danmark, säger Anita Persson, Cykelfrämjandet, som även önskar att kommunen hade satsat på att få folk att välja elcyklar. Bo-Markus Johansson och Karolina Andersson i Breared tycker det är enklare att ta bilen än cykeln till vardags, eftersom barnen ska skjutsas till skolan och förskolan. Men de anser att Varberg är en bra cykelstad. – Det finns fler cykelbanor än någonsin. Men det behövs fler ställen att pumpa cykeldäcken på, säger Bo-Markus. Idén att cyklister ska få köra mot enkelriktat är de tveksamma till. Däremot vill de gärna ha en cykelbana på Västra Vallgatan. – Och så tycker jag folk är alldeles för rädda att använda sin ringklocka, säger Karolina. Ulrika Ernström [email protected] Söndag 7 september 12 st cykelentusiaster cyklade en runda i centrala Varberg med Peter Börjesson som inspirerande färdledare och guide. Bland annat besöktes brännvinsringen, ”murgrönehuset”, torget med badande ungdom, pilhagen, innergården g:a tullhuset (bredvid pilhagen), g:a gillet, heilska villan, wohlens villa, g:a sjukhuset, societen och fästningen. Cykelfrämjandet bjöd på fika och fotoutställning uppe i museet på fästningen. En mycket trevlig avslutning på årets cykelturer. Tisdag 26 augusti 8 st cyklade till Viktoria Johanssons trädgård i moarna Tvååker. En mycket vacker trädgård och en poängpromenad med trisslotter som vinst, upplevde deltagarna. Tisdag 12 augusti 11 st cyklade till Malistorpet och upplevde fina rosor med Monica Hollesen som guide och en god fika. Tisdag 5 augusti ​​​​​​13 st cyklade en ”överraskningsrunda” och upplevde en trevlig och fin cykeltur. Söndag 29 juni 10 st cyklade på långtur i det fina vädret söderut via G:a Köpstad och Träslövsläge. Cykelfrämjandet bjöd på glass i Träslövsläge och här besöktes även en konstutställning. En fin tur där den medhavda matsäcken avnjöts på en vacker plats. Fredag 27 juni Del av styrelsen (Britta, Lars, Bengt o Rune) träffade ledningen på Hamn & Gata, ordf Ann-Charlott Stenkil, v.ordf Lennart Isaksson och förvaltningschef Henrik Petzell. Vi blev informerade om kommande planering runt cykling. Därefter en givande och bra diskussion om olika problem runt cyklingen Tisdag 17 juni 14 st cyklade i den fina sommarkvällen till Vareborgs jordgubbsodling, där Birgit o Kenneth Andersson tog emot. En del passade på att köpa jordgubbar och grönsaker till midsommar. Lördag 14 juni Cykelbytardag på Varbergs torg. Cykelfrämjandet förmedlade 3 byten. Tisdag 10 juni 22 st cyklade i den varma och sköna kvällen en runda i de östra delarna av Varberg till målet, Walls smide på Härdgatan. Vi fick ett mycket bra och trevligt mottagande. Via en tipspromenad fick vi information om företaget. Därefter blev vi bjudna på förfriskningar och prisutdelning på tipspromenaden av bröderna Wall. En mycket trevlig och uppskattad tur. Tisdag 3 juni 17 st cyklade i det lätta regnet till Bovieran, ett bostadsområde i Breared. Gruppen fick se en inglasad innergård med exotiska växter. En tipspromenad och fika stod också på kvällens program. Torsdag 29 maj (Kristi himmelfärds dag)    6 st hade en fin cykeltur till ”Paradis Kerstin” i Måsarp. Där fick gruppen se konsthantverk i ull, gjorda till offentliga miljöer. Tisdag 27 maj 18 st cyklade i det fina vädret till sparrisodlingen i Attorp. Gruppen fick en fin information om sparrisodling och en guidad tur i odlingen. Därefter avnjöt vi en utsökt sparrissoppa och fick möjlighet till inköp av de färska primörerna. Lördag 24 maj Cykelbytardagen på Varbergs torg, förmedlade Cykelfrämjandet byte av 9 st cyklar. Tisdag 20 maj 11 st hade en underbart fin cykeltur i det varma försommarvädret till G:a Köpstad. Där fick de se spännande och fina dekorationer till trädgården. Tisdag 12 maj 16 st hade en ganska kall och blöt cykeltur till Balgö brygga. Väl framme fick gruppen en mycket bra och trevlig information om Balgö och dess omgivningar av Bosse Johansson. Detta på en av den finaste platserna i omgivningen, hemma på Bosses uteplats i trädgården. Därefter avnjöts fika hemma hos Anita o Jan-Erik. En mycket lyckad cykeltur. Lördag 10 maj Torgmöte på Varbergs torg. Cykelfrämjandet har samlat in synpunkter och problem runt cyklingen i Varberg. Arrangemanget blev mycket uppskattat med många och livliga diskussioner. Synpunkterna kommer att lämnas över till Varbergs Kommun. Fredag 9 maj Avslutning cykelutbildning för invandrarkvinnor på flyktingförläggningen Björkgården Himle. Efter 6 kurstillfällen har 11 kvinnor från Albanien, Eritrea, Irak, Kosovo, Syrien och Uganda lärt sig cykla i varierande grad. Cyklarna till utbildningen hade tiggts ihop och lottades ut bland deltagarna. Britta o Lisbet från Cykelfrämjandet har ”hållt i trådarna” och lagt ned ett jättearbete. Tisdag 6 maj kl 18-20 Vi var 10 st och fågelguiden Andes Eriksson, som cyklade till Killengetången, nordöstra delen av Getterön. I den kalla blåsten upplevde vi ett mycket rikt fågelliv, där vi bl.a. såg Ejder, Grågås, Skedand, Rödbena, Vitkindad gås, Svartsnäppa. En mycket lyckad fågeltur. Vi hade tur med vädret för på hemvägen började det regna.